dimecres, 24 de novembre del 2010

Pensem abans de votar

Unes quantes reflexions sobre el vot del dia 28 de novembre.
1) L'ensenyament obligatori és gratuït per a tothom, però hi ha escoles que reben subvenció pública i al mateix temps cobren quota voluntària. Fins aquí no passa res, és el sistema educatiu pactat, però en moltes escoles es practica un mobbing encobert per tal que les famílies que no paguen treguin els nens de l'escola. I, en altres, sota el concepte de fundacions o lloguer dels espais s'encobreix un negoci privat. L'ensenyament és obligatori i gratuït per a tothom, qui no pot pagar l'aportació voluntària té dret a continuar en l'escola que hagi triat, i el dret ha de ser reconegut de fet i a la pràctica. L'aportació voluntària cobreix despeses necessàries, però també negocis, sobretot poc transparents. Qui volem beneficiar amb el nostre vot?
2) L'impost de successions és poc raonable en sentit general, perquè grava béns que teòricament ja han pagat impostos i que en molts casos representen els estalvis de tota una vida que ajuden la generació següent. Això és així per a les classes populars i mitjanes. Però les rendes altes tenen sistemes de traspàs de béns ben organitzats. L'impost de successions, per a les rendes altes, és tan poc raonable com en els altres casos? o serveix per pagar ensenyament, sanitat i atur, per exemple? Qui volem beneficiar si fem cas als qui demanen la supressió indiscriminada de l'impost de successions?
3) La sanitat pública és de les millors del món. Hi té accés tothom, amb més o menys espera o deficiències. La sanitat privada és cara si és bona, però també és cara perquè és negoci. Aquesta pobra, trista, bruta i dissortada pàtria està en més bones condicions de sanitat pública que els Estats Units o que molts altres països europeus, comptant-hi la neutral, educada, neta i amable Suïssa. Qui volem beneficiar amb el nostre vot?
4) Estem en crisi i ens costa pagar impostos. Però els impostos ens garanteixen l'educació, la sanitat, les prestacions d'atur, les prestacions de dependència i les jubilacions. Rebaixar els impostos és fer que els rics s'ho puguin pagar tot, i els menys rics (no els pobres, les classes mitjanes també) hagin de pagar molt i, si no poden, prescindir de prestacions vitals. Abaixar impostos és un suïcidi col·lectiu. Qui volem beneficiar amb el nostre vot?
5) La corrupció ens fa nosa i ens escandalitza, més encara quan ve de partits d'esquerres. És veritat que a tot arreu hi ha lladres. Però si deixem de votar, o de pensar abans de votar, només perquè hi ha corrupció a tot arreu, qui beneficiem? Els corruptes nouvinguts, que no han tingut ocasió de practicar gaire i per això els han enxampat, o els que han tingut tants anys de poder i passadissos que saben exactament on fer la trampa sense que els enxampin? Hi ha corrupció de tant en tant, a tot arreu, però també hi ha democràcia i transparència per investigar-la i fer-la sortir a la llum. En canvi, hi ha qui pensa que la roba bruta es renta a casa. Qui volem beneficiar?
6) Hi ha qui diu que votar no serveix de res, que tot quedarà igual i que la política no interessa, perquè són quatre aprofitats. D'altres saben que si voten tots junts el mateix aconseguiran imposar les seves idees, persones i conviccions. Aquests aniran a votar en massa. Qui no vota vota dues vegades: una, en contra de les coses que vol i creu, l'altra, a favor de les que volen i creuen els contraris.

Abans de votar, pensem. Després de pensar, sobretot votem!

1 comentari:

Mercè Solé ha dit...

Caram, em sembla un escrit esplèndid!
Mercè