divendres, 29 de gener del 2010

Austeritat i ministeris

Diuen que el president del Govern vol reduir ministeris, en senyal d’austeritat. Què vol dir això? que els ministeris que hi ha són sobrers, que són un article de luxe? què es un ministeri?

Se suposa que els ministres són col·laboradors directes del president per fer tot allò que una persona sola no pot fer, que són un equip en què cadascun s’ocupa d’una part de la realitat del país. Per la meva curta experiència de gestió institucional, la realitat sempre desborda la capacitat de les persones que treballen. Si una persona té ganes de fer coses en un projecte col·lectiu, tindrà sempre més feina que capacitat material de fer-la. En una institució complexa, els equips reduïts de govern no donen l’abast.

Si reduir ministeris és un senyal d’austeritat, vol dir que, fins i tot si no hi hagués crisi, alguns ministeris sobren. Perquè si són de debò ministeris orientats a millorar la situació del país, no hi ha austeritat que valgui, fan falta. I si són sobrers, per què s’haurien de tenir, ni que fos temps de vaques grasses?

L’austeritat es manifesta d’altres maneres: reduir el pressupost destinat fent que els dinars i sopars no siguin d’altíssims restaurants, que els ministres i funcionaris viatgin en classe turista i en hotels de gamma mitjana, que es racionalitzi el transport oficial, etc. Els ministres i el personal associat a un ministeri no són turistes de luxe a càrrec de l’erari públic, però sí que són treballadors qualificats que han de veure cobertes les despeses del càrrec i de les obligacions que se’n deriven. I cal organitzar el treball i les responsabilitats de manera que no hi hagi, en els ministeris ni enlloc, funcionaris més preocupats pels seus drets que per la seva feina.

Però si les mesures d’austeritat passen per reduir ministeris, conselleries, delegacions o altres coses així, i no passa res ni empitjora la situació general del país, ens podem ensumar que fins ara no teníem governants, teníem aprofitats que tiraven de veta.

I si és així, més que mesures d’austeritat necessitem detergents que facin neteja.

3 comentaris:

Allau ha dit...

Molt raonable, Montserrat, tot això que escrius; però de tota la vida la política es guia més per l'aparador que per la lògica.

Montserrat Camps ha dit...

Per això mateix, és una mesura populista. No es pot fer una política més racional d'entrada?

Què t'anava a dir ha dit...

seeran els mateixos pero tots juntets i arreplegats. pero jo crec que eés més folklore que realitat.