diumenge, 26 de desembre del 2010

Carta als Reis per a un nou govern català

La formació del nou govern català coincideix amb Nadal i Reis, l’època de l’any en què es compleixen (o no) les il•lusions dels infants que han estat esperant molt de temps un regal perfecte.

Quan la meva filla era més petita, li recomanava que demanés només tres coses als Reis, les que considerés més importants.
Vet ací les tres coses imprescindibles que demano al nou President abans que ens regali un nou govern a Catalunya:

1) que les persones que ocupin els càrrecs tinguin criteri i sàpiguen què volen fer, i que tinguin empenta per fer-ho. Que no siguin indecisos ni porucs, que sàpiguen manar. Que siguin diplomàtics, polítics i hàbils en la negociació, però no ambigus ni covards. Les idees i les iniciatives no complauen a tothom, però no tenir iniciativa ni criteri incomoda a tothom. A la primera legislatura d’aquest mateix partit, un conseller de Treball que després va tenir llarga i honorable carrera política, va dir un cop (per la televisió), en referència a una mesura presa: “ens ho han criticat, però si féssim el contrari, també ens ho criticarien, o sigui que fem el que pensem que hem de fer”. Aquest és el to. Tenir criteri, alhora que saber escoltar i ser flexibles, però sobretot fer el que hom pensa que ha de fer amb tot el compromís personal i conscient.

2) que les persones que ocupin els càrrecs siguin sobretot independents ideològicament, que es preocupin més per Catalunya i la seva gent que per una legislatura de quatre anys. Que les polítiques siguin a a mitjà i a llarg termini, sense tenir davant del nas la necessitat de guanyar eleccions. Que les reformes i els canvis necessaris per tirar el país endavant, superar la crisi i defensar els drets i les necessitats de Catalunya no se supeditin a interessos de partit o personals. Un partit (o més aviat, dos de confederats) ha guanyat les eleccions, però governa tots els catalans i catalanes, que són de sensibilitats molt diverses. Que tothom s’hi trobi còmode dintre dels límits raonables de la convivència. Que les polítiques responguin a criteris i idees més que a partidismes o capelletes, que les persones que governen tinguin amplis horitzons.

 

3) que les persones que ocupin els càrrecs tinguin imaginació. És prioritari sortir de la crisi amb el mínim dany possible, i és moment de retallades pressupostàries, però res no justifica que s’hagi de retallar la imaginació i la facultat de pensar, patrimoni humà que no depèn dels pressupostos. Hi ha solucions imaginatives i creatives en tots els àmbits, que no vol dir que es puguin fer sense recursos, però no és forçós identificar recursos econòmics amb qualitat. Que els pressupostos no siguin excusa per la manca d’idees o de creativitat. Catalunya té el millor actiu possible, les persones, que això es reflecteixi també en el seu govern.

I tal com feia la meva filla, afegim un colofó a la carta als Reis: tres regals i, a més, tot allò que ses Majestats vulguin. Tota la política i els programes de govern.

Bones Festes!

1 comentari:

Glòria ha dit...

Esperem que aquests desitjos es facin realitat! Bones Festes!